perjantai 29. huhtikuuta 2011

Päivä 20 - lehtisalaatti

Eilen illasta alkaen tähän aamuun tulikin sitten nukuttua 14 tuntia. Uni ei ollut ihan katkeamatonta, mutta kuitenkin ilman tukkoista oloa ja isompaa niistelyä. Tämän päivän olen pötkötellyt sairaslomalla ja napsinut Duactia kolme tablettia. Tabut on pitänyt nuhailun loitolla ja nenäkin on saanut levähtää niistämiseltä. Pitkällään olo auttaa siihen ettei tarvitse niistää niin paljon. Olo on tosi väsynyt ja olen jatkanutkin nukkumista muutamilla päiväunilla.

Maha ei tykkää tällä hetkellä mistään vaan kapinoi vastaan pulputuksella ja pinkeenä olona :( Ei kuitenkaan ole ummetukselle mennyt. Aamulla söin muutamia kuivattuja luumuja auttaakseni vatsaa, mutta sillä ei ollut suurempaa vaikutusta. Vähän myöhemmin söin smoothien mangolla, mansikalla, avokadolla, persiljalla ja basilikalla. Välipalaksi tattarinäkkäriä ja persiljavettä. Lounaaksi jauhelihaa salaattiannoksella. Olisin valinnut mieluummin kanaa, mutta sitä olen nyt syönyt viimeksi niin kierrättämistä on kunnioitettava. Kana olisi ollut helpommin sulava vaihtoehto suoliston kannalta. Jauheliha on kerennyt jo sulaa jääkaapissa, joten mennään sillä tällä kertaa. Illalla myöskin jauhelihaa lehtisalaatin ja hapankaalin kera. Hapankaalin kerrotaan olevan hyvää vatsalle ja olipa hienoa, kun sitä löytyi jääkaapista =) Illalla sekoittelin raakasuklaat, joiden makuina olivat tällä kertaa luumupalat, cashew- ja pistaasipähkinät.

Kun maha voi huonosti, niin päälläkin on huonompi olla. Toisaalta jännittävää seurata tätäkin reaktiota vaikka ei ole kiva olla allapäin. Aurinko paistaa ulkona ja mä joudun olemaan vaan täällä sisällä. Onneksi mulla on kuitenkin seurana muutama hyvä kirja, joita olen lukemassa.

Tätä kirjaa olen hehkuttanut paljon, kun siinä on niin uskomattoman hyviä juttuja ja oivalluksia. Tässä teksti kirjan takakannesta:

Unkarilaissyntyinen, Yhdysvalloissa asuva psykologian professori Mihaly Csikszentmihalyi kirjoittaa asiasta, joka menee viime vuosikymmeninä markkinoille tulvineita onnellisuus- ja menestymisoppaita syvemmälle: ilosta. Mikä saa ihmisen tuntemaan iloa olemassaolostaan? Mitä ovat ne sisäiset kokemukset, jotka antavat elämälle merkityksen?

Csikszentmihalyi on yli kahdenkymmenen vuoden ajan tutkinut, millaisissa tilanteissa ihminen nauttii olemassaolostaan ja kokee syvää iloa. Tällaisista hetkistä, joita kirjoittaja kutsuu optimaalisiksi kokemuksiksi, syntyy flow -tila, jolle on tyypillistä intensiivinen keskittyminen ja tehtävään uppoutuminen: ajan kulu katoaa ja kaikki muu unohtuu. Ihminen tuntee, että hänen kykynsä ovat täydessä käytössä, hän hallitsee tilanteen ja on ehjästi ja kokonaan oma itsensä.


Flow - elämän virta osoittaa, että ilon ja elämän täyteyden kokemus, flow, on jokaisen tavoitettavissa, kun opimme asettamaan itsellemme sopivia haasteita ja tavoitteita sekä kontrolloimaan tietoisuuttamme. Kyse on itsen, oman ainutlaatuisen minän löytämisestä ja vaalimisesta jokapäiväisessä elämässä.

Mihaly Csikszentmihalyi johtaa Quality of Life Research Centeriä Kaliforniassa. Kirja ilon ja onnen psykologiasta.
 


Tässä muutama lainaus kirjasta: 

Tietoisuutensa hallitsevan ihmisen merkki on, että hän kykenee halutessaan keskittämään tarkkaavaisuutensa ja olemaan piittaamatta häiriötekijöistä. Hän pystyy keskittymään niin kauan kuin päämäärän saavuttamiseen tarvitaan, eikä enempää. Sellainen ihminen, joka tähän pystyy, useimmiten iloitsee tavallisesta jokapäiväisestä elämästä.

Elämä voi olla siedettävää ilman iloa, se voi olla jopa miellyttävää. Mutta sekin on epävarmaa, koska se riippuu onnesta ja ulkoisten olosuhteiden suotuisuudesta. Päästäkseen henkilökohtaisesti kontrolloimaan kokemuksen laatua ihmisen täytyy kuitenkin oppia rakentamaan iloa kaikkeen mitä hänen jokapäiväisessä elämässään tapahtuu.

Huippua tässä kaikessa on se, että ei ole tullut edes mieleenikään lopettaa tätä dieettiä. Olen jotenkin päättänyt tämän niin 110 prosenttisesti niin lopettamista tai sortumista johonkin kiellettyyn ei näe edes vaihtoehtona. Hyvillä mielin eteenpäin ja eikös se niin mene, että mikä ei tapa niin se vahvistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti