sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Päivä 8 - Uusien ruoka-aineiden lisääminen

Ensimmäinen viikko takana ja hyvin selviydytty rajoitetulla ruokavaliolla. Seuraavat neljä jaksoa ovatkin kukin vajaan viikon mittaisia eli 5 päivää. Jokaisen uuden jakson alussa on erilainen valikoima ruoka-aineita, joista voi valita testattavat aineet. Näihin voi lukeutua myös edellisellä viikolla olleita aineksia, jos sieltä ei kaikkia haluamiaan ole ehtinyt testailla. Kaikkia ei kuitenkaan tämän jakson aikana ehdi testata, joten niitä jäljelle jääneitä voi kokeilla sitten dieetin myöhemmässä vaiheessa. 

Mietiskelin, että mitkä ottaisin listaltani testattaviksi niin päädyin seuraaviin
- cashew-pähkinä (päivä 8)
- ananas (päivä 9)
- oliiviöljy (päivä 10)
- ohra (päivä 11)
- kaakao (päivä 12)

Cashew-pähkinöitä onkin jo kaapissa valmiiksi ostettuina =P Odotan lisäksi, että miltä ne maistuvat aamusmoothiessa, kun niitä on ensin liottanut parisen tuntia. Cashew-pähkinät on nopeimmin liotettavia pähkinöitä. Yleensä pähkinöitä ja siemeniä voi liottaa kätevästi yön yli. 

Lueskelin Heidin blogista lisää näistä pähkinöistä ja ruoansulatuksesta. Siellä kerrotaan mm. seuraavaa:


Pähkinät ja siemenet ovat olennainen osa raaka- tai elävän ravinnon ruokavaliota, koska niissä on terveellisiä rasvoja sekä proteiineja. Toki ne ovat hyväksi käytettynä myös muissa ruokavaliossa. Vaikka ne ovat yleisen näkemyksen mukaan terveellisiä, en silti suosittele etenkään pähkinöitä kaikille niiden raskauden ja vaikean sulamisen vuoksi.

Mitä rasvaisempi pähkinä, sitä vaikeammin sulava. Näitä ovat parapähkinä, macadamia, maapähkinä ja pistaasipähkinä. 

Näistä heräsi ajatus, että jospa ensimmäisellä viikolla käyttämäni pähkinät ovat alkaneet haitata ruoansulatusta? Pistaaseja en syönyt aluksi lainkaan, kun unohdin niiden kuuluvan uuteen ruokavalioon. Loppuviikosta söin niitä enemmänkin ja silloin myös vatsaoireita alkoi tulla. Hmm... Taidanpa jatkossa liotella kaikki käyttämäni pähkinät ja siemenet. 

Ananas tuli tähän mukaan vähän yllättäen, kun eilen eksyin Saleen niin löysin sieltä houkuttelevan näköisen ananaksen puolikkaan. Olen ananaksissa ollut aina vähän epävarmana, että milloin ne ovat tarpeeksi kypsiä nautittavaksi. Olen kokeillut irrotella kruunun lehtiä ja painella kuorta, mutta en ole näistä vielä osannut asiaa tarpeeksi hyvin tulkita kypsyysastetta ja sitten kaveri on päässyt liian kypsäksi. Tästä puolikkaasta sen "näkee" paremmin. Harjoituksen puutettakin osittain, koska olen aika harvoin ostanut tuoretta ananasta. Jonkin verran purkeissa on kyllä tullut syötyä, mutta sittemmin tuli fiilis, että saataan saada siitä kutinaa suuhuni. Epäilen aiheuttajaksi kuitenkin purkkiananaksessa olevaa happamuudensäätöaine (E 330) oireideni aiheuttajaksi. Nyt siis selvittämään, että miten tällä hetkellä reagoin tuoreeseen ananakseen.




Wikipediasta löytyi myös mielenkiintoinen pätkä Ananaksesta eli

Ananas sisältää bromelaiini-nimistä entsyymiä, joka hajottaa proteiineja, ja siten helpottaa proteiinipitoisten ruokien sulattamista. On myös jonkin verran näytteitä siitä, että bromelaiini toimii tulehdusten vastaisesti. Bromelaiini myös "sulattaa" valkuaisaineita sisältävän liman, mistä johtuen ananasmehua on käytetty liman poistamiseen kurkusta. Ananas on myös tehokas diureetti.

Ananas voisi mulle sopiessaan tukea siis todella hyvin tätä mun projektia ehkäisemällä tulehduksia, edistämällä ruoansulatusta ja poistamalla limaa elimistöstä. Nesteenpoisto vaikutuksen tiesinkin, mutta en näin laajaa skaalaa ananaksen hyödyistä. Koko ajan siis oppii uusia juttuja =)

Oliiviöljy tuo salaatteihin makua, kun käyttää salaattikastikkeena. Kookosöljyä ei oikein saa käytettyä tähän samaan tarkoitukseen sen jähmeyden takia. 


Ohra pääsee testiryhmään tässä vaiheessa, koska laitoin raeruohoksi kasvamaan ohraa. Ajattelin sitten syödä ruohon parempiin suihin hetimmiten pääsiäisen jälkeen, kun tipuset eivät siinä ole enää koristeena. Tosin se voi päästä parempiin suihin jo heti pääsiäisenä, kun lähden reissuun ja otan omat eväät mukaan. Viikko sitten sunnuntaina laitoin ruohon kasvamaan ja nyt on jo usean sentin mittaiset versot tuloillaan. 


Kaakaon olisin halunnut ottaa testiin pikemmiten, mutta ajattelin, että jos nenäoireilut tasoittuisivat tässä ja olisin herkempi aistimaan oireita loppuviikosta. Edellä mainitut muut ruoat tuntuvat jotenkin niin varmoilta vihreiltä eli etten niistä reagoisi. Mitään en kuitenkaan mene varmaksi vannomaan. Pääsiäisen kunniaksi siis hetken tauon jälkeen raakasuklaat taasen kehiin =P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti