maanantai 18. huhtikuuta 2011

Lueskelua

Tällä hetkellä törmää usein kirjoituksiin luomusta, ilmastosta ja eri superfoodeista tms. Lueskelin Ammattiliitto Pron huhtikuussa ilmestynyttä numeroa (3/2011) Olin vähän hämmästynyt, kun tässäkin lehdessä oli kirjoituksia edellä mainituista asioista Tässä lainauksena kolme hyvää kirjoitusta.

Roskaruoka kuormittaa ilmastoa

   Kilo perunalastuja aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä yhtä paljon kuin 20 kiloa perunoita, kerto ruokatieto.fi-sivusto.
   Ruotsalaisessa tutkimuksessa selvitettiin viiden napostelutuotteen hiilijalanjälki. Kuormittavimpia herkkuja olivat vaahtokarkit, maitosuklaa ja viinikumikaramellit.
   Vaahtokarkkipussillisen hiilijalanjälki on sama kuin annoksen lihaa. Lihaa pidetään yleensä eniten ympäristövaikutuksia aiheuttavana elintarvikkeena.
   Ruotsissa herkkutuotteiden osuus ruuan hiilijalanjäljestä on kuitenkin vain 2,6 prosenttia. Ympäristöstrategi Anna-Karin Johansson Ruotsin elintarvikevirastosta toteaa viraston verkkosivuilla, että osuus ei ole vähäpätöinen, koska se kertyy ravitsemuksen kannalta tarpeettomista elintarvikkeista. 


Masentavat transrasvat


   Ravinnostaan paljon transrasvoja saavilla on riski sairastua muita helpommin masennukseen, käy ilmi espanjalaistutkimuksesta. Muita pienempi riski on niillä, jotka käyttävät paljon monityydyttymättömiä rasvoja.
   Transrasvahappoja on etenkin einesruoissa, teollisesti valmistetuissa leivonnaisissa, uppopaistetuissa ruoissa sekä maitorasvassa. Margariineista ne poistettiin 1990-luvulla, kun transrasvojen haitalliset kolesterolivaikutukset tulivat ilmi.
   Transrasvat tunnetaan jo sydän- ja verisuonitauti-riskiksi. Jos espanjalaisten tulokset varmistetaan lisätutkimuksissa, se viittaa siihen, että sydäntaudeilla ja masennuksella on yhteisiä ravitsemuksellisia riskitekijöitä. (Duodecim)


Barry Popkin - Läski maailma (Tuomo Tarvaksen arvostelu)




   Viime aikoina on julkaistu monta pamflettia laadukkaan, terveellisen ruoan puolesta. Eräs mielenkiintoisemmista on ollut ruotsalaisen Mats-Eric Nilssonin Aitoa ruokaa.
   Samaan tematiikkaan pureutuu Barry Popkin kirjallaan Läski maailma. Se pyrkii kuvaamaan, mikä on vialla, kun ihmiset ovat entistä lihavampia. Popkinin kirja ei tee suuria paljastuksia. Kirjoittajan syyttävä sormi osoittaa virvoitusjuoma-, pikaruoka- ja aamiaismurovalmistajia. Massiivisen mainonnan ansiosta sokerijuomien hörppiminen aloitetaan jo aamiaispöydässä, ja arkiruoaksi ahmittavat suuret hampurilaisateriat saattavat sisältää jopa pari tuhatta kilokaloria. Kehitysmaissa vesi on usein liian likaista juotavaksi, siksi nautitaan kolajuomia - ja paino nousee.
   Popkinin mukaan kansainvälisten pikaruokalaketjujen välinen kilpailu on niin veristä, että mikään firma ei uskalla keventää ratkaisevasti ateriavaihtoehtojaan. Strategisesti tärkeimpiä tuotteita ovat rasvaa ja sokeria tihkuvat mega-ateriat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti