sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

MRT

En ollut aiemmin kuullut tätä kirjainyhdistelmää, mutta kun siitä kuulin Kaisa Jaakkolalta niin se kolahti samantein. Kaisan kautta järjestyi myös testiin pääsy ja sitten jäin odottelemaan tuloksia. Tulokset tulivat todella nopeasti sähköpostiin ja jälkeenpäin vielä perinteisenä postiversiona. Testiä ei toistaiseksi ja varmaan ihan piakkoin tehdä Suomessa, mutta onneksi on mahdollista käyttää myös ulkomaisia laboratorioita. Mun testi tehtiin Puolassa. Ensin sain Optimal Performancelta, Tytiltä (mun mittaajalady ja valmentaja) koeputket ja paketin veren lähettämistä varten. Varasin Antioksidanttiklinikalta ajan verinäytteiden ottoon keskipäivälle ja iltapäivällä kolmen jälkeen TNT kävi noutamassa putkilot matkalle Puolaan. Seuraavana päivänä sain Puolasta kuittauksen, että ovat saapuneet perille. Loppuviikosta sain jo tulokset eli tosi nopeaa toimintaa, kun kaikkeen tähän meni vajaa viikko.

Mitä siis on MRT? Leap MRT Test on verikokeella tehtävä testi, joka mittaa ruoka- ja lisäaineiden, kemikaalien ja väriaineiden aiheuttamia yliherkkyysreaktioita. Vastaavanlaisia testejä on saatavilla myös Suomessa, mutta se miksi kiinnostuin juuri tästä testistä oli sen kattavuus ja jatko-ohjeistus. 

Tässä tulokseni. On hyvä muistaa, että tulokset ovat yksilöllisiä eli eivät ole sovellettavissa kenellekään muulle.



Tulokset jakoivat ruoka-aineet punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin aineisiin. Näistä suositellaan syömään ainoastaan vihreitä. Lisäksi tuli ohjeistus, että kuinka saada nämä keltaiset ja punaiset aineet takaisin ruokavalioon. Se vaatii sitten nimeämäni MRT dieetin aloitusta. Dieetin alku mennään seuraavan viikkotaulukon mukaisesti:


Ensimmäisellä viikolla syödään vain ruoka-aineita, joita on ensimmäisessä pystysarakkeessa. Tämän jälkeen lisätään päivästä kahdeksan alkaen ruoka-aine päivässä ja tarkkaillaan tuntemuksia. Jos ruoka-aine ei sovellu eli siitä tulee jotain reaktiota niin se jätetään pois. Kun ruoka-aine soveltuu niin sen voi lisätä ruokavalioon. Käytettävien ruoka-aineiden määrä siis kasvaa dieetin edetessä, mutta yhtään punaista ainetta siihen ei tule mukaan. Dieetin kestoksi suositellaan minimissään 3-6 kuukautta, jonka jälkeen testin voisi teettää uudelleen. Lähden itse liikenteeseen siitä puolesta vuodesta ja mietin homman edetessä, että pidennänkö aikaa vai miten sitten etenen, kun pääsen lähemmäs puolta vuotta. Kun edellä mainittua mallia on noudattanut kuukauden on aika siirtyä eteenpäin ja seuraavan mallin noudattamiseen


Tällä jatketaan siis loppudieetti. Ideana on, että kun jotain ruoka-ainetta syödään päivänä yksi esim. maanantaina niin sitten seuraavan kerran sitä syödään vasta torstaina. Näin ollen vältytään mahdollisilta uusilta yliherkkyyksiltä. Tämä on hyvä pointti ihan kaikille eli ei syö päivittäin samoja ruoka-aineita vaan kierrättää. Itse ajattelin aluksi, että mitä ihmettä mä oikein syön, kun tokihan punaisiksi ja keltaisiksi menneet aineet ovat niitä, mitä aiemmin söin päivittäin. Tarkastelin kuitenkin saamaani raporttia ja kyllähän niitä aineksia löytyy. Ruokavalio ei vaan ole enää sama mitä aiemmin. Näin ollen pahana sivuseikkana on, että siitä tulee aiempaa monipuolisempi ;) 

Tämä testi kertoi siis ainoastaan yliherkkyyksistä. Allergiat ovat sitten kokonaan toinen juttu. Kaisa avaa näiden kahden eroja hyvin omassa MRT-kirjoituksessaan. Olen joskus pienenä käynyt viimeksi allergiatesteissä ja harkitsin niitä nyt tässäkin yhteydessä. Sitten aloin miettimään, että allergiaoireet ovat niitä välittömästi ilmeneviä oireita, joten ne ovat kyllä jo tiedossa. 

Olen allerginen kuivahedelmille, joissa käytetään säilöntäaineena E220-rikkidioksidia. Kun olen näitä aikanaan syönyt tietämättä allergiasta niin hengitystieni alkoivat supistua niin että hengittäminen vaikeutui. Onneksi lähellä oli astmalääke. Toinen selkeästi allergisoiva on viini ja sen ohella siideri, lonkero, kuohuviiini, sampanja jne. Näistä saan nuhaoireita, jotka alkavat välittömästi lasillisen nautittuani. Nykyään oireet ovat vähän vähentyneet, kun olen syönyt puhtaammin. Tästä löytyy mielenkiintoista lisätietoa Alkon sivuilta. Mietiskelin testin tulokset saatuani, että en ole ainakaan yliherkkä sulfiiteille testin mukaan eli se taitaa siis olla allergiaa, koska oireet tulevat niin nopeasti vaikka eivät ole samalla tavoin vaarallisia mitä kuivahedelmissä. Kolmantena allergiana olen pitänyt maitotuotteita, mutta ne pärähtivät sen verran punaiselle tuossa yliherkkyystestissä, että luulen sen kuitenkin olevan yliherkkyyttä.

Näiden lisäksi sain 50-sivuisen ohjeistuksen dieetistä ja lisäksi vielä laajemman ruoka-ainetaulukon ja tarkemman ohjeistuksen. Siitä kerron lisää seuraavissa postauksissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti