sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Päivä 21 - hunajaa ja henkistä puhdistautumista

Tänään piti olla testauksessa sienet, mutta ne vaihtuivat hunajaan, kun olin jättänyt sienet ostamatta kaupassa käydessäni. Se ei kyllä haittaa mitään, kun ajattelin hunajaa muutenkin testata tässä lähitulevaisuudessa. Kaapissa oli sopivasti Pohjois-Karjalan metsistä ja kedoilta tuotettua Metsämesi luomu hunajaa. Purnukan olen ostanut Prismasta.


Hunaja maistui kyllä erittäin makealta, kun on makeat olleet tosi vähällä tämän kolmiviikkoisen ajan. Välittömiä reaktioita ei tullut, mutta vartin päästä alkoi korvaa, kasvoja ja kaulaa kutittamaan. Tuskin tulen kuitenkaan ihan pian uudestaan syömään paria teelusikallista pelkkää hunajaa, joten se niistä oireista. Siitepölykauden ollessa päällä ei ole ehkä ideaalein aika testata hunajareaktiota, mutta tulipahan testattua =) Mulle on annettu aikanaan siedätyshoitoa muutamaan allergiaan liittyen. Mun kohdalla siitä ei seurannut mitään hyvää vaan pistoksista jäi ihon alle sellaisia paukamia, joita kutittaa edelleen vaikka niiden pistämisestä on aikaa jo yli 10 vuotta. Nyt tuon hunajan syömisen jälkeen alkoi yhtä kohtaa kutittaa ja se lienee koivun pistokset. Omasta kokemuksestani en voi suositella siedätyshoitoa kenellekään.

Lueskelin hunajatietoutta netistä ja löysin seuraavaa. Nämä pätkät kahdesta eri jutusta on lainattu Iltalehden kirjoituksista.

Hunajaan lisätyn siitepölyn syömisestä saattaa olla apua koivuallergikoille.

- Mehiläiset käyvät keväällä pajun kukinta-aikaan keräämässä siitepölyä myös koivunnorkoista. Uudenlaiseen hunajatuotteeseen on lisätty pieniä määriä niiden keräämää ja käsittelemää siitepölyä, kertoo instituutin johtaja Kimmo Saarinen.
Kuluneen talven aikana lähes sata koehenkilöä käytti joko siitepölyllä maustettua hunajavalmistetta tai tavallista hunajaa. Kevään siitepölykaudella oireet kirjattiin tarkasti ylös. Tuloksia tutkimuksesta ei ole vielä saatu. Viime ja toissa vuonna tehdyssä esitutkimuksessa tulokset olivat rohkaisevia.

- Koehenkilöiden oireita saatiin vähennettyä ja lievennettyä. Lisäksi oireilukausi oli lyhyt ja ajoittui vain voimakkaimman kukinnan aikaan. Laajaan ja perusteellisempaan tutkimukseen oli siten erittäin vankat perusteet, kuvaa Saarinen. Siitepölytutkimus ei ole ainoa hunajan ja allergian välistä suhdetta kartoittava selvitys. Mehiläisten mahassa elää nimittäin maitohappobakteereja, jotka saattavat parantaa immuunipuolustusjärjestelmää ja vähentää näin allergioita.

- Tässä on tapahtunut hauska käänne. Ennen pohdittiin paljon sitä, voivatko esimerkiksi pujolle allergiset käyttää hunajaa lainkaan turvallisesti, kertoo Saarinen. 

Hunaja toimii kuin antibiootti

Marjoissa, sienissä ja järvien vesissä hyvin yleistä, ruokamyrkytyksiä aiheuttavaa Clostridium botulinum -nimistä bakteeria on todettu joissakin tapauksissa olevan myös hunajassa. Aikuisen elimistölle siitä ei ole haittaa, mutta jos bakteeri joutuu imeväisikäisen elimistöön, se saattaa aiheuttaa ruokamyrkytysoireita. Tutkijat ovat löytäneet hunajasta aiemmin tuntemattoman ainesosan, joka tappaa bakteereita.

FASEB-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mehiläiset lisäävät defensin-1-proteiinia hunajaan. Proteiini saa aikaan vaikutuskykyisen, antibakteerisen ominaisuuden, jota voidaan käyttää lääkkeille vastustuskykyisiin bakteereihin. Samaa proteiinia voidaan käyttää myös palovammojen ja ihotulehdusten hoidossa. Suomalainen hunaja-asiantuntija Kari Koivulehto ei ole yllättynyt tuloksista.

- Hunaja on vanhin makeuttaja. Jo muinoin sitä käytettiin myös lääkinnällisiin tarkoituksiin, vaikkei tiedetty, mihin sen terveellisyys perustuu, Koivulehto selvittää.
Jo 12-vuotiaasta asti mehiläisiä hoitanut Koivulehto on perehtynyt hunajan lukuisiin terveysvaikutuksiin. Helsingin yliopiston Mehiläistalouden laitoksen perustaja on ollut uranuurtaja niin Euroopan kuin maailmankin mehiläis- ja hunajatutkimuksessa.
Koivulehto on Euroopan Hunajayhdistyksen ja EU-komission alaisen Hunajatyöryhmän presidentti. Lisäksi hän on mehiläistarhuri ja perheyritys Hunajainen SAM Oy:n perustaja.

- Hunajan sisältämät antioksidantit suojaavat elimistöä rasvojen hapettumiselta, jolla on todettu olevan yhteyttä muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien ja syövän syntymekanismien kanssa. Hunaja sopii erinomaisesti myös terveelliseksi makeuttajaksi, sillä siinä on 20 prosenttia vähemmän kaloreita kuin tavallisessa sokerissa.
Hunaja sopii mainiosti laihduttajan ruokavalioon, sillä etenkin juoksevien hunajavalmisteiden glykeeminen indeksi on alhainen. Se auttaa pitämään veren sokeritason tasaisena pitkään. Hunajan bakteereita tuhoavien vaikutuksien vuolksi siitä arvellaan olevan hyötyä myös suun hygienian hoidossa. 

Viime päivinä olen potenut siitepöly- ja vatsaoireita. Nämä näyttäisivät nyt kuitenkin olemaan helpottumaan päin, kun olen jättänyt rukiin ja ulkoilun pois. Huomenna tosin lähden vähintäänkin happihyppelylle, kun muuten iskee pahimmanlaatuinen mökkihöpertyminen. Sitten näkee, että kuinka voimakkaina oireet palaavat. Dieettiä aloittaessani tiesin fyysisten vaivojen tulevan häiriköimään ennen parantumisen alkamista, mutta en muistanut tuota henkistä puolta lainkaan, vaikka siitä jo Oikotie-valmennukesssa ja Heidinkin Raw-illassa oli puhetta. Onhan niitä oireita usein sielläkin puolella ja varsinkin, kun on pidempään sairastanut. 

Alkuvuodesta olin Ihminen kokonaisuutena-ravintoluennolla Tampereen Haarlan palatsilla. Siellä Samuli Perälä puhui ihmisen kokonaisvaltaisesta ymmärtämisestä, fyysisestä ja henkisestä tasapainosta sekä ohjeisti henkisten voimavarojen löytämistä omasta itsestämme. Monet ovat varmasti törmänneet fyysiseen puhdistautumiseen, kun ovat aloittaneet terveellisemmät elämäntavat (nesteet lähtee liikkeelle, ihoon puskee näppyjä jne). Puhdas ruoka käynnistää myös henkisen prosessin. Tätä prosessia ei pidä säikähtää vaikkakin pintaan voi tulla tosi outojakin juttuja. Tämä on itselläni alkanut voimakkaasti muutaman viimepäivän aikana. Tämän seurauksena ahminkin Flow-kirjan loppuun ja aloitin jo uutta "onnenopasta". Näin siis on sujunut monen ajatuksissa poikkeuksellisen vapun viettäminen. Itselleni tämä on ollut mielenkiintoinen kokemus "normaalista pakkojuhlimisesta" kuten tätäkin juhlaa nimitän. 

Klara vappen, bara vatten, hela natten =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti