lauantai 28. toukokuuta 2011

Päivät 42 - 48 - Kaltiaisia


Nyt on lähes seitsemän viikkoa täynnä (6 viikkoa ja 6 päivää) ja meni vähän pitkäksi tuo vaiheeton elämä tuossa välissä, mutta tänään starttasi vaihe 6. Ruoka-aineiden kierrätystä olen kuitenkin tehnyt samalla tavoin mitä tämän dieetin aikana muutenkin. Nyt se vaan muuttuu tarkemmaksi ja pidän itselläni ylhäällä kirjanpitoa tähän liittyen. Joidenkin mielestä ehkä vähän turhankin tarkkaa, mutta teen sen osittain omasta mielenkiinnostani. Mua kiinnostaa tietää, että kuinka hyvin onnistun vaihtelemaan eri ruoka-aineita päivittäin eli jos tänään syön kalkkunaa niin syönkö sitä myös kolmen päivän päästä vai vaihtaisinko sen esimerkiksi sianlihaan tai pinto papuihin. Tuo oli siis esimerkkinä vain proteiineista.

Tässä viimeisimmät kokeilut

Manteli (päivä 41)
Vanilja (päivä 42)
Parsa (päivä 43)
Sinappi (päivä 44)
Persikka (päivä 45)
- (päivä 46)
Ruis-uusintatestaus (päivä 47)
Munakoiso (päivä 48)

Manteleista olen joskus saanut oireita esim. suun kutinaa, joten siksi testasinkin tällä kertaa kuorettomilla manteleilla. Testaus meni hyvin läpi ja olenkin laittanut niitä toisinaan aamusmoothieen. Yön yli liotettuina maha tykkää niistä enemmän, kun sulavat helpommin.

Vaniljaa ostin vaniljatangon muodossa ja sitten sitä oli myös mukana mun äsken löytämässäni herkussa eli tummassa suklaassa (luomu). Unohdin (voi oikeasti tapahtua ;) ostaa raakasuklaata Runsaudensarvesta ja ollessani lähikaupassa niin sieltä löytyi mulle sopivaa suklaata! Katselin makeishyllyä ihanhuvikseni vaan ja lähinnä sillä fiiliksellä, että mitä ostaisin jos voisin jotain niistä syödä. Katselin muutamaa suklaalevyuutuutta ja sitten vilkaisin huvikseni tuoteselosteita. Luin kyllä tuoteselosteen tuon luomulevyn osalta useampaan kertaan ennen kuin uskoin, että mä voin oikeasti syödä sitä tänään, tässä ja nyt. Olipa hieno fiilis. Tässä kuva uudesta herkustani =P 

Vaniljatanko jäi toistaiseksi testaamatta, kun en tehnytkään siitä aikomaani vaniljakastiketta. 

Parsaa en ole aiemmin valmistanut ja mietinkin, että miksi en? Parsat on tosi helppo keittää ja onnistuivat hyvin, kun keittelin niitä neljä minuuttia. Kotiliedestä löytyi hyvää parsatietoutta. 

Sinappia olen aiemmin tehnyt ja antanut sitä joululahjaksi. Nyt tein vähän karsitun version eli laitoin ruokalusikallisen sinappijauhetta ja ruokalusikallisen vettä. Hetken vetäytyminen ja näkkärin päälle. Nams =P

Persikkaa en ole syönyt useinkaan, kun joskus se on kutittanut suuta. Näin ei kuitenkaan tällä kertaa käynyt ja ajattelinkin saavani siitä hyvän lisän välipaloihin ja aamusmoothien sekaan.

Yksi testipäivä jäi välistä, kun oli syntymäpäivähumua. Sitten seuraavana päivänä testasin uudelleen ruisleipää. Ostin ruisleipää, jossa oli vaan ruisjauhoja, suolaa ja vettä eli ei hiivaa tms. Samana iltana ei tullut välitöntä vaikutusta, mutta seuraavana päivänä oli mahassa pistämisen tunnetta ja melkoista kurnutus-konserttia eli ei voi sanoa, että suolisto olisi mitenkään innoissaan rukiin syömisestä =( Vatsaoire meni kuitenkin ohitse jo puolessa päivässä, joten jotain muutosta on elimistössäni tapahtunut. Oli ihanaa saada lohi-ruisleipiä vaikka tulikin vähän kärsimystä. Uusintatestausta ei kuitenkaan ole kovin pian tulossa.

Munakoisoja itkettelin perjantai-illan iloksi. Luomukoisoon jätin kuoret, mutta pesin huolellisesti. Sitten leikkasin sentinpaksuisiksi viipaleiksi ja ripottelin suolaa päälle. Noin vartin päästä pyyhin hikoilut pois ja käänsin toisin päin. Suolan ripottelu uudelleen ja vartin odotus. Hiet pois pinnasta, pyörittelyä oliiviöljyssä ja uuniin kannelliseen pataan 200 asteeseen noin 50 minuutiksi. 


Olen tosissani innostunut leipomaan ja kokkailemaan. Kokeileva keittiö muokkasi kaltiaisten ohjetta ja näin syntyi kookoskaltiaiset. Kaltiaiset muistuttavat vähän teeleipiä ja niistä voi tehdä enemmän suolaisia tai makeampia versioita (taatelit mukana). Taatelit antavat mielestäni vähän pullamaisen maun ja on kyllä tosi hyvä vaihtoehto perinteiselle vehnäpullalle =P

Kookoskaltiaiset


½ l                 vettä
1 tl                 ruususuolaa
2 dl                kookosöljyä
5 dl                kaurahiutaleita
2 dl                soijajauhoja
2 dl                seesaminsiemeniä
1 dl                kookosjauhoja
1,5 dl            tattarijauhetta
2,5 dl            hirssiä
1 dl                kookoshiutaleita

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Sekoita veteen suola ja öljy. Vaivaa taikinaan jauhot, kaura- ja kookoshiutaleet. Jatka vaivaamista niin kauan kunnes taikina on tasaisen sitkeää. Kauli tai painele taikina ohueksi, alle puolen sentin. Ota siitä muotilla pyöreitä kakkuja tai levitä pellille (taikinasta tulee kaksi pellillistä). Pistele haarukalla ja paista uunissa 270 asteessa 4-5 minuuttia.

Näissä ei kookos maistu kovinkaan selvästi ja kookoksesta pitävät voivat laittaa huoletta ainakin desin lisää kookoshiutaleita tuohon samaan ohjeeseen.
Makeampaan versioon ripottelin palojen päälle ruokosokeria ja nautiskelin luumujen kanssa.


Tässä vielä perinteinen resepti kaltiaisille:

½ l                 vettä
1 tl                 suolaa
2 dl                öljyä
5 dl                kaurahiutaleita
2 dl                soijajauhoja
2 dl                vehnäjauhoja
1 dl                ruisjauhoja
n. 4 dl            grahamjauhoja
2 dl                rusinoita tai pilkottuja liotettuja taateleita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti