sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Funktionaalisen lääkärin vastaanotolla



Kävin elokuussa Tampereen Mehiläisessä Taina Harjumaaskolan vastaanotolla. Hän on yleislääkäri, mutta häneltä löytyy osaamista myös funktionaalisen lääketieteen puolelta. Juttelin asiaan liittyen työterveydessäni ja kysyin, että olisinko voinut saada sieltä lähetteen, jotta käyntini kustannukset olisivat olleet minulle edullisemmat. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, koska kyseessä on yleislääkäri ja omasta työterveydestänikin löytyy yleislääkäri (montakin) niin lähetettä ei voitu kirjoittaa. En antanut tämän kuitenkaan hidastaa tahtia vaan varasin ajan omakustanteisesti. Sain ajan reilun kahden kuukauden päähän soitosta. Ensimmäiselle käyntikerralle on hyvä varata riittävästi aikaa eli mainita puhelimessa haluavansa tunnin ajan. Toisinaan varataan vain puolituntia ja se ei kyllä oikein riitä mihinkään.

Sain kotitehtäviä ennen vastaanottoa. Tainan tehtävät löytyvät hänen kotisivuiltaan. Nämä varmasti vaihtelevat eri lääkäreiden osalta. Pidin kolmen päivän ajan ruokapäiväkirjaa, täytin esitietolomakkeen ja oirekartoituskyselyn. Otin lisäksi mukaani MRT-yliherkkyysraportin ja CDSA 2.0-ruoansulatusanalyysin eli jos on tehty jotain tutkimuksia niin niihin liittyvät dokumentit ohjeistettiin myös ottamaan mukaan.

Vastaanotolla vallitsi kiireetön ja välitön ilmapiiri. Käytiin yhdessä täyttämäni kotitehtävät, yliherkkyysasiat ja ruoansulatusanalyysi lävitse. Minulta kysyttiin paljon omia tuntemuksia, ajatuksia ja omia valmiuksiani viemään hänen suosittelemiaan toimenpiteitä eteenpäin. Oman kokemukseni perusteella tämä erosi hyvin paljon perinteisestä lääkärinvastaanotosta.

Mitä siellä siis selvisi minulle? Ruokavalion osalta asiat ovat kunnossa ja sen oikeastaan tiesinkin, kun olen niitä nyt tässä vajaan vuoden verran viilaillut/opiskellut. Olin kuitenkin varautunut jonkinlaiselle dieetille, koska olin ymmärtänyt ruoansulatusanalyysin perusteella, että elimistössäni on hiivaa. Näin ei kuitenkaan ollut ja mitään erityistä dieettiä ei ollut syytä alkaa noudattaa. En siis suosittele omatoimista tulosten analysointia :O Teinkin sitä tosin vain sen ensimmäisen illan, kun olin tulokset saanut ja laitoin sitten paperit takaisin kirjekuoreen odottamaan lääkärin tulkintaa.

Elimistöstäni löytyi huonoja bakteereja ja hyviä ei lainkaan eli ne eivät pysty tällä hetkellä elämään suolistossani, koska huonot bakteerit tappavat ne nopeaa tahtia. Ruoansulatusanalyysin mukaan homma toimii hyvin eli sieltä ei löytynyt mitään erityistä ongelma ruoansulatukseen liittyen. Ruoansulatusanalyysin ”ongelmana” on se, että siinä näkyy yhden hetken tilanne tai no niiden kolmen päivän, jolloin näytteet otetaan. Se ei siis välttämättä kerro kaikkea. Monesti omat tuntemukset kertovat tilanteen todellisemmin.

Analyysistä oli kuitenkin se iso hyöty, että siinä näkyi antibioottisuositukset huonojen bakteereiden häätämiseen eli ei tarvitse lähteä arvailemaan, että millä saa tuloksia ja millä ei. Analyysi kertoi lääketieteellisen ja luonnonmukaisen antibiootin, joilla saisin parhaiten hoitoa. Pidemmittä puheitta päädyin luonnonmukaiseen antibioottiin ja olin aivan onnesta soikeana, kun opin, että sellaisiakin on olemassa =)

Ohjeet, jotka sain sieltä mukaani ovat seuraavat. Huomioi, että ohjeistus on yksilöllinen ja on suunniteltu vain minulle tehtyjen analyysien ja funktionaalisen lääkärin ammattitaidon perusteella.
-         Solgarin Herbal Diuretic (luonnonantibiootti)
-         Tohtori Tolosen Berberiini (luonnonantibiootti)
-         Replete Intensive (maitohappobakteerien tehokuuri neljälle päivälle)
-         Probiootit
-         Entsyymit
-         Kuitua mieluummin enemmän kuin vähemmän
-         Monivitamiinit
-         Magnesiumsitraatti ja tarvittaessa lisäksi iholle annosteltava
-         D-vitamiini
-         Suolahappo-valmiste

Näillä ohjeilla olen lähtenyt häätämään huonoja bakteereja ja muodostamaan parempaa maaperää hyville bakteereille, jotta he suvaitsisivat asustella siellä mun suolistossa. Tällä hetkellä siellä ei ilmeisesti ole ollut viihtyisää, mutta eiköhän aavikon tilalle saada mieluisa ilmapiiri ja ympäristö asustelua varten =)

Sovimme, että varaan uuden ajan, kun olen ensin lähtenyt noudattamaan saamiani ohjeistuksia ja fiilistelemään, että minkälaisia vaikutuksia niistä on ollut. Jatkossa mietimme, että voisi vilkaista ruokien yliherkkyysasioita, jos ne tuntuvat edelleen olevan ajankohtaisia eli saan aiemmista yliherkkyysruoista edelleen oireita. Kaikkia mahdollisia testejä ja kokeita ei siis summamutikassa määrätty vaan lähdettiin pureutumaan asiaan ensin suoliston osalta ja sen jälkeen uusin etapein kohti parempaa oloa.

Suosittelen lämpimästi varaamaan aikaa funktionaaliselle lääkärille. Vaikka sellaista ei olisi sinun asuinpaikkakunnallasi niin uskon matkan ja kaiken siihen satsaamasi vaivannäön tulevan moninkertaisesti takaisin.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Itse saan myös asiaan tulkintaa tällä viikolla. Mites muuten voit ja mahasi jaksaa?

    VastaaPoista